Strona główna » Ciąża i poród » Ciąża » Dieta matki w czasie ciąży » Białka w ciąży: składniki prawidłowej diety

Białka w ciąży: składniki prawidłowej diety

Białka

Białka stanowią składnik budulcowy, niezbędny do prawidłowego wzrostu dziecka. Niedostateczna ich ilość we krwi może być przyczyną nadmiernych obrzęków i przyrostu masy ciała w końcowym okresie ciąży. Powinnaś zadbać, aby w Twojej diecie znajdowały się produkty zawierające duże ilości białka: mleko i jego przetwory, jajka, mięso (chude), ryby, drób, rośliny strączkowe, produkty zbożowe.

Białka powinny pokrywać minimum 10% zapotrzebowania energetycznego organizmu.

Instagram
Tagi: , , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Imiona