Niebieskie Pudełko Ciąża i poród Ciąża Zdrowie matki w ciąży Brak witaminy D w czasie ciąży, a stwardnienie rozsiane

Brak witaminy D w czasie ciąży, a stwardnienie rozsiane

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda uważają, że spożywanie w ciąży produktów mlecznych bogatych w witaminę D znacząco ogranicza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane u dziecka.

W celu przeprowadzenia badań autorzy poprosili matki ponad 35 tys. amerykańskich pielęgniarek o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących ich diety oraz innych zdarzeń jakie miały miejsce w czasie ciąży. Chodziło o zdarzenia, które mogły mieć wpływ na zdrowie ich samych i ich dzieci.

Obserwacja zdrowia córek trwała 16 lat. W tym czasie stwierdzono 199 przypadków SM (stwardnienie rozsiane).

Wnioski:

Córki, kobiet, które w czasie ciąży wypijały cztery szklanki mleka dziennie chorowały, aż o 56% rzadziej niż dzieci kobiet, które spożywały mniej niż trzy szkalnki miesięcznie.

Według naukowców to właśnie zasługa zawartej w mleku witaminy D. Inne niezależne badania naukowców dowodzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko występowania stwardnienia rozsianego, czyli choroby centralnego układu nerwowego, w której dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia tkanki nerwowej, co w rezultacie porwadzi do inwalidztwa.

[Żródło: wp.pl]

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Imiona