Niebieskie Pudełko Lifestyle Wiadomości Aktualności Czy odżywianie w ciąży jest ważne dla przyszłych matek?

Czy odżywianie w ciąży jest ważne dla przyszłych matek?

Badania „Polka w ciąży” zostały przeprowadzone przez TNS OBOP w grupie 750 pań w wieku 20-55 lat, które były w ciąży, są w ciąży lub nie wykluczają ciąży w przyszłości. Zostały objęte patronatem Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Partnerem projektu jest polska firma farmaceutyczna ADAMED.

Badania te wskazują, że wśród Polek istnieją ogromne niedostatki wiedzy na temat sposobu odżywiania w okresie ciąży. Prawie połowa respondentek przyznała, że bardzo ważnym elementem zdrowego odżywiania w ciąży jest spożywanie owoców (46 %) oraz warzyw (48%), jednak jedynie 17 % ankietowanych przyznało, że faktycznie spożywa bądź spożywało owoce będąc w ciąży. Jest to zjawisko niepokojące, gdyż są to produkty, które mają bardzo wysokie znaczenie podczas ciąży. Są źródłem witaminy C, karotenoidów, folianów, flawonoidów i błonnika pokarmowego. Dostarczają antyoksydantów, które odgrywają rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego podczas ciąży; folianów, które są niezbędne w zapewnieniu prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, czy witaminy C, która ułatwia wchłanianie i przyswajanie żelaza. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, kobiety ciężarne powinny spożywać w II i III trymestrze ciąży ok. 500 g warzyw i 400 g owoców dziennie. Na dodatek, muszą wybierać bardzo urozmaicony, a nie jednostronny asortyment tych produktów, gdyż tylko w ten sposób zapewnią dostarczenie własnemu, jak i organizmowi dziecka, wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych, substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Kolejnym niepokojącym sygnałem jest stwierdzenie 56 % kobiet, które były lub są w ciąży, że nie zmieniły nic w swoim żywieniu w tym okresie. Oznaczać to może, że nie są świadome faktu znaczenia prawidłowo zestawionej diety dla przebiegu ciąży, rozwoju płodu, jak i jej własnego zdrowia. Bardzo rzadko zwracały uwagę na inne niezbędne produkty, jak ryby, białe mięsa, przetwory mleczne, które są niezbędne w prawidłowej diecie, aby zapewnić właściwą podaż koniecznych składników odżywczych. Kobiety, zarówno w swoich planach zajścia w ciążę lub w czasie jej trwania, zwróciły uwagę na znaczenie regularności spożywania posiłków. Jednakże rzeczywistość jest dalece niezadowalająca, gdyż wśród ciężarnych tylko 4 % dokonało takich zmian w swych zachowaniach, natomiast deklarujących, że jeśli będą w ciąży to będą jadać nie mniej jak cztery regularne posiłki jest 12 %. Ma to ogromne znaczenia dla prawidłowego metabolizmu, jak i zużycia dowożonej energii, co pozwala na zapobieganie nadmiernemu przybieraniu na wadze, szczególnie przez kontrolę spożywanych ilości pokarmów.

Podsumowując, należy stwierdzić, że kobiety wiedzą więcej, niż pokazują to ich zachowania żywieniowe, co oznacza, że przełożenie wiedzy na praktykę jest bardzo niewystarczające i wymaga szybkiej poprawy. Fatalnie wygląda kwestia spożywania alkoholu. Bowiem 12 % kobiet planujących ciążę deklaruje, że zrezygnuje z alkoholu, jednak spośród kobiet, które były lub są w czasie ciąży, z alkoholu faktycznie zrezygnowało 3 %.  Z badania wynika, że zaledwie 10 % kobiet uważa, że w ciąży nie powinno się jadać za dwóch (lecz dla dwojga :-) ), to potrzebę podwójnej ilości kalorii w ciąży uważa za mit już większość, i to przeważająca, kobiet w ciąży. Zasady żywienia kobiet w ciąży i zapotrzebowanie na kalorie zasadniczo się nie zmieniają – jedynie w końcowej fazie ciąży należy zwiększyć dietę o 300 kalorii, to jest jeden dodatkowy mały posiłek. Te kobiety, które mają niedobory masy ciała nie muszą specjalnie się ograniczać, ale tak jak kobiety o prawidłowej masie ciała powinny dbać o równomierny jego przyrost. Szczególną uwagę na sposób odżywiania się muszą zwrócić kobiety o nadmiernej masie ciała. Nadmierna tusza w ciąży może być przyczyną dość poważnych powikłań w ciąży – po pierwsze komplikuje poród, a po drugie, o co jest bardziej groźne – może spowodować nadciśnienie i cukrzycę ciężarnych.

Informacje o badaniu

Badanie TNS OBOP – „Polka w ciąży” zostało zrealizowane przy użyciu metodologii CATI (standaryzowany wywiad telefoniczny) na próbie 750 kobiet (próba ogólnopolska, kwotowa, kontrolowane parametry: wiek, klasa wielkości miejsca zamieszkania, region). Badana populacja to kobiety w wieku 20 – 55 lat, które były w ciąży, są w ciąży, lub nie wykluczają ciąży w przyszłości). Wywiady zrealizowano w okresie 13 grudnia 2011r. – 6 stycznia 2012r.

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Pakiety

Pakiety

Placówki