Niebieskie Pudełko Lifestyle Wiadomości Aktualności MOM w dziecięcych produktach żywnościowych

MOM w dziecięcych produktach żywnościowych

Mięso oddzielane mechanicznie (MOM) – rozdrobniona surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych (np. tusz drobiowych), przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej. [Źródło: wikipedia.pl]

To już dwa lata od momentu, gdy wybuchła afera z dwoma wyrobami Gerber. Pozwoliliśmy sobie zacytować fragment oświadczenia firmy Nestle: „W skład dwóch wyrobów Indyk i Kurczak Gerber, wchodzi mięso pozyskane z ud indyka i kurczaka oraz mięso oddzielone mechanicznie (…)Mięso oddzielone mechanicznie stosowane do produkcji, zgodnie z deklaracją dostawcy, jest pełnowartościowym surowcem, który może być wykorzystany do dalszego przetworzenia i wykorzystania w innych procesach produkcyjnych. Jego produkcja odbywa się zgodnie z wdrożonymi zasadami systemów jakościowych (HACCP, BRC, IFS), a pozyskujący je zakład jest pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej..”

Portal WP przyjrzał się wybranym parówkom dostępnym na polskim rynku. Sprawdzono ile mięsa jest w mięsie. Otóż wnioski są zaskakujące…

Tylko w jednych ze sprawdzonych parówek dla dzieci z etykiety można odczytać, że znajduje się w nich MOM. Parówki Bobaski bo o nich mowa mają w swojej zawartości 5% mięsa z kurcząt. Głównym składnikiem jest MOM (mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt oraz skórka z kurcząt, dodatkiem są jeszcze skórki wieprzowe oraz tłuszcz wieprzowy). A co sądzą Państwo o nazwie – Bobaski – bo nam się kojarzy jedynie z maluszkami, które stawiają pierwsze kroki w życiu? Poza tym Bobaski zawierają także fosforany: E451, E452. Powodują one między innymi gorsze przyswajanie przez organizm wapna, magnezu czy żelaza, czyli składników szczególnie potrzebnych dzieciom.

Generalnie liderem pod względem jakości wśród parówek dla dzieci są parówki z Sokołowa – Sokoliki. Producent już na etykiecie chwali się obniżoną zawartością tłuszczu i 87-proc. udziałem mięsa. Zaraz za Sokolikami uplasowała się marka własna Lidla – Piratki. Zawartość mięsa równa się 83%. Dodatkowo z etykiety dowiadujemy się, że parówki nie mają żadnych substancji konserwujących ani wzmacniaczy smaku. Zamiast tego znaleźć można tzw. startery, czyli kultury starterowe bakterii zupełnie neutralne dla naszego organizmu. Na trzecim miejscu uplasowały się Morlinki – 78% mięsa wieprzowego. Poza tym Morlinki uzyskały pozytywną opinie Instytutu Matki i Dziecka.
[Źródło: wp.pl]

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w losowaniu nagród w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Pakiety

Pakiety

Placówki