W rybim tłuszczu znajdują się wielonasycone kwasy tłuszczowe LC PUFA, z rodziny Omega-3. Okazało się, że właśnie pochodzący z tej rodziny Omega-3 kwas tłuszczowy o nazwie kwas dokozaheksaenowy (DHA) wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, w tym ostrość widzenia, reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego – zwiększając odporność i zmniejsza ryzyko chorób alergicznych. W przypadku małej konsumpcji ryb, eksperci zalecają dodatkową suplementację właśnie tym najważniejszym składnikiem kwasów Omega-3 jakim jest wspomniany kwas dekozaheksaenowy – w skrócie DHA.
Opierając się na badaniach dowodzących, że dieta kobiet ciężarnych i karmiących w Polsce nie realizuje dziennego zapotrzebowania na DHA, Grupa Ekspertów zaleca dodatkową suplementację DHA z rodziny Omega-3.
Jest ona niezbędna dla:
– DHA jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i oka
– DHA korzystnie wpływa na ostrość widzenia i rozwój funkcji poznawczych dziecka
– DHA wpływa na podniesienie odporności dziecka
* (Standardy Medyczne 2010:40,11)
Tak więc u niemowląt karmionych piersią nie zaleca się dodatkowej suplementacji DHA. Liczymy na dostarczanie tego kwasu tłuszczowego wraz z mlekiem matki. Natomiast karmiące powinny otrzymać minimum 200 mg DHA na dobę.
Jednakże okazało się to niewystarczające. Potwierdzono bowiem niewystarczające spożycie ryb w naszym kraju. Wobec tego matki karmiące powinny otrzymywać 400-600 mg DHA na dobę. Niemowlęta uzyskają w ten sposób wielokierunkowe korzyści, płynące z bogatego w ten składnik pokarmu swoich matek. Będą one miały warunki dla lepszego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, objawiające się w korzystnym rozwoju psychoruchowym, prawidłowym dojrzewaniu ostrości widzenia, zwiększonej odporności na zakażenia oraz zmniejszenia chorób alergicznych.
Dodaj komentarz