Dieta ciężarnej z jeden strony powinna być zdrowa i bogata, z drugiej ulega wielu ograniczeniom. W sieci nie brakuje też mitów, których medycyna wcale nie popiera. Co wiadomo więc o truskawkach w ciąży?
Truskawki to jedne z najzdrowszych sezonowych owoców. Są niskokaloryczne, bogate w wodę, a ponadto zawierają:
W sezonie warto nawet codziennie sięgać po truskawki w ciąży – można nimi urozmaicać śniadania, desery, a nawet obiady!
Tak jak większość krajowych owoców i warzyw truskawki w ciąży są jak najbardziej wskazane. Wiele kobiet zachwala je sobie w pierwszym trymestrze, jak antidotum na mdłości – ponoć najefektywniejsze są po lekkim zmrożeniu.
Poznaj inne sposoby na radzenie sobie z mdłościami ciążowymi: https://niebieskiepudelko.pl/mdlosci-w-ciazy/
Dieta bogata w truskawki pomaga też obniżyć ryzyko wad rozwojowych u płodu, redukuje skłonność do zaparć i może wpływać korzystanie na poziom cukru i ciśnienia krwi – dwóch parametrów, które mogą podlegać wahaniom u przyszłych mam. Inne korzyści związane z konsumpcją truskawek w ciąży to m.in. poprawa stanu cery oraz wsparcie systemu odpornościowego w walce z infekcjami.
Naturalnie, są i pewne „ale”.
Po pierwsze, truskawki zawierają silne alergeny. Uczulenie na truskawki objawiać może takimi symptomami jak bóle brzucha, biegunka, wysypka na skórze, świąd, opuchliznę ust i języka. Nawet jeśli wcześniej na nią cierpiałaś, hormonalne zaburzenia w ciąży mogą spowodować okresową nadwrażliwość. W przypadku uczulenia na truskawki należy z nich całkowicie zrezygnować – innych zdrowych owoców jest wszak pod dostatkiem.
Po drugie, truskawki w zimie nie są dobrym pomysłem. Sprowadzane z odległych krajów, a czasem i kontynentów, utrzymywane są w świeżości przez konserwanty. Wiele z nich pochodzi też z plantacji, gdzie regularnie stosuje się chemię dla ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. W jednym z badań prowadzonych przez EWG w importowanych truskawkach znaleziono aż 36 różnych pestycydów. A przypomnijmy, że pestycydy w czasie ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wad rozwojowych i przedwczesnego porodu. Generalnie, truskawek z zagranicy, zwłaszcza tych sprzedawanych poza sezonem lepiej jest więc unikać!
Po trzecie, nadmiar wszystkiego szkodzi. Duże ilości jakichkolwiek owoców u każdego człowieka mogą powodować wzdęcia i zaostrzać zgagę – u ciężarnych problem ten może być jeszcze bardziej dotkliwy.
Czy i jak jeść truskawki w ciąży? O ile nie wykazujesz oznak alergii na słodkie czerwone owoce, możesz zajadać się nim codziennie. Pamiętaj jednak, aby:
Tagi: dieta w ciąży, truskawki
Dodaj komentarz