Tłuszcze
Węglowodany dostarczają energii do natychmiastowego wykorzystania, tłuszcze zaś tworzą zapasy energetyczne zużywane w przerwach między posiłkami. Duże spożycie tłuszczów przy jednoczesnym stałym dowozie węglowodanów powoduje odkładanie się ich w tkance tłuszczowej i może prowadzić do otyłości. Jednak są niezbędne w prawidłowej diecie, gdyż biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, w tym w wytwarzaniu hormonów. Najważniejsze są tłuszcze zawierające tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka; znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybach morskich.
Tłuszcze powinny pokrywać 20-30% zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Tagi: dieta, hormony, metabolizm, mózg, narząd wzroku, nienasycone kwasy tłuszczowe, olej rośinny, otyłość, ryby morskie, tkanka tłuszczowa, tłuszcze, zapasy energetyczne
Dodaj komentarz