Tłuszcze
Węglowodany dostarczają energii do natychmiastowego wykorzystania, tłuszcze zaś tworzą zapasy energetyczne zużywane w przerwach między posiłkami. Duże spożycie tłuszczów przy jednoczesnym stałym dowozie węglowodanów powoduje odkładanie się ich w tkance tłuszczowej i może prowadzić do otyłości. Jednak są niezbędne w prawidłowej diecie, gdyż biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, w tym w wytwarzaniu hormonów. Najważniejsze są tłuszcze zawierające tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka; znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybach morskich.
Tłuszcze powinny pokrywać 20-30% zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Tagi: dieta, hormony, metabolizm, mózg, narząd wzroku, nienasycone kwasy tłuszczowe, olej rośinny, otyłość, ryby morskie, tkanka tłuszczowa, tłuszcze, zapasy energetyczne
MarLena w dniu 25 lutego 2014 12:13
Ja niestety mam alergię na ryby i zeby mieć dużo omega 3 dla mojego maleństwa syawiam raczej na tłuszcze roślinne. Oczywiście nie chodzi o margarynę, bo ona ma za dużo izomerów trans, a bardziej o oleje czy pestki dyni. Odkryłam ostatnio cenne wlaściwosci oleju z wiesiołka. Niedoceniane sa też własciwości popularnego oleju rzepakowego, który ma lepszą proporcję omega 6 do 3 niż zachwakana powszechnie oliwa z oliwek. Na co dzień używam oleju rzepakowego włąśnie, a właściwie rzepakowo-lnianego goldendrop, bo mieszanki pozwalają dostarczać organizmowi tego, co najlepsze z róźnych rodzajów oleju. Sam lniany niestety szybko się psuje i wymaga specjalnego przechowywania. Czasem zamiennie siegam po kokosowy mercola. Węglowodanami się na razie nie martwię, bo i tak po ciąży pewnie będzie co zrzucać ;-( ale to na raz wszystko po laktacji, żęby mojej fasolce niczego nie zabrakło.