Rok to magiczna data w życiu niemowląt – nie tylko pierwsze urodziny, ale także umowna granica pełnego rozszerzenia jadłospisu. Zanim jednak dziecko będzie jadło klasyczne rodzinne posiłki, potrzebuje jeszcze odpowiedniego przygotowania.
Zgodnie z Zasadami żywienia zdrowych niemowląt opracowanymi jako Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w 2021 r. maluchy w wieku 9-12 miesięcy wciąż powinny być karmione mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, ale posiłki stałe, zwane uzupełniającymi, przejmują w tym okresie już zasadniczą rolę. Rosnącemu energicznie niemowlęciu potrzeba bowiem dodatkowych dawek energii, minerałów oraz witamin, a samo mleko nie pokrywa już wszystkich potrzeb. Żywienie niemowlaka powinno więc opierać się o pełnowartościowe produkty z kategorii pieczywa i produktów ziarnistych, mięsa i ryb, warzyw i owoców, a także zdrowych tłuszczów.
Niemowlę, w czwartym kwartale pierwszego roku życia powinno przyjmować ok. 3 posiłki mleczne (w przypadku karmienia piersią może ich być więcej) oraz 3 posiłki uzupełniające i ewentualne przekąski. W porównaniu z poprzednimi miesiącami zmienia się wielkość porcji (nawet 190-220 ml w przypadku pokarmu z butelki), a przede wszystkim konsystencja dań. Choć wciąż bowiem dzieciom podajemy kaszki, inne pokarmy powinny mieć coraz grubszą i bardziej grudkowatą konsystencję, tak, aby zachęcać maluszka do gryzienia i ostrożnego połykania. W tym okresie ogromną rolę odgrywają już również całe kawałki warzyw, mięsa, owoców i pieczywa, które dajemy dziecku bezpośrednio do rączki.
Ponieważ takie duże niemowlę jest już bardzo towarzyskie i ciekawe świata warto sadzać się na krzesełku przy stole rodzinnym w podawać mu przynajmniej w części te same pokarmy, pamiętając jednak o zachowaniu limitów dotyczących stosowania soli – 0.2 g soli, czyli jedna szczypta to dzienne maksimum.
Wskazane napoje do posiłków to woda dla dziecka – idealnie źródlana lub niskozmineralizowana – przy czym warto dbać, aby całkowita podaż płynów, łącznie z mlekiem i zupkami, stanowiła 800-1000 ml na dobę!
Do ukończenia 1 roku życia dzieciom nie należy wciąż podawać miodu, mleka krowiego, soków owocowych, mleka aromatyzowanego z cukrem, napojów słodzonych glikozydami stewiolowymi oraz napojów gazowanych. Niewskazane są również większe ilości pokarmów na bazie ryżu ze względu na ryzyko skażenia arsenem oraz ryb morskich, ze względu na zagrożenie metalami ciężkimi (optymalna ilość to 1-2 porcje ryby tygodniowo). Dozwolone są natomiast produkty nabiałowe, zwłaszcza z fermentowanego mleka.
Śniadanie: Jajko na twardo w kawałkach, kawałki bułeczki z masłem, ogórek zielony
Obiad: Gulasz z piersi z indyka z marchewką, pietruszką, pomidorem i cebulą, podawany z ryżem i olejem rzepakowym
Kolacja: Owsianka z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi
Śniadanie: Kasza manna z jabłkami i cynamonem
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i kawałkami cielęciny, koperek
Kolacja: Tost z masłem orzechowym, awokado w kawałkach
Śniadanie: Twarożek z herbatnikiem, kawałki gruszki lub banana
Obiad: Gotowany na parze łosoś, ziemniaczki i brokuły z oliwą z oliwek
Kolacja: Kawałek upieczonego mięsa, chlebek chrupki z masłem, sałatka z tartej marchewki
Śniadanie: Kromka chleba graham z masłem, jajecznica, pomidor
Obiad: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, makaron, gotowana na parze cukinia
Kolacja: Pełnoziarnisty muffin z suszoną śliwką, sałatka owocowa
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i startymi jabłkiem
Obiad: Kluski ziemniaczane, potrawka z królika, szpinak duszony
Kolacja: Kaszka pełnoziarnista z powidłami, kefir
Śniadanie: Naleśnik z twarożkiem i owocem
Obiad: Zupa z soczewicy; pieczony kurczak z buraczkami
Kolacja: Kaszka kuskus z groszkiem, bazylią, oliwą z oliwek
Śniadanie: Kromka chleba pszenno-żytniego, kawałek białego sera, plastry kalarepki
Obiad: Zupa ogórkowa; Kotlet z wołowiny, kasza gryczana, surówka z tartego selera z jabłkiem
Kolacja: Omlet z zielonym groszkiem, chlebek chrupki
Pomiędzy posiłkami podajemy mleko z piersi/mleko modyfikowane z butelki oraz ewentualne przekąski typu kawałki miękkich owoców, musy owocowe w tubkach, chrupki kukurydziane, pokrojone w paski ogórki, itp.
Uwaga: Dieta małego dziecka w wieku 9-12 miesięcy powinna być jak najbardziej urozmaicona! Im większa różnorodność, tym bowiem szersza akceptacja smaków oraz mniejsze ryzyko niedoborów żywieniowych.
———–
Jadłospis opracowano w zgodzie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci z 2021 r.
Tagi: alergeny, dieta dziecka, ilość posiłków, jajka, karmienie niemowlęcia, Mleko krowie, produkty zawierające gluten, rozszerzanie diety, suplementy diety, witamina D-3
Dodaj komentarz