Niebieskie Pudełko Małe dziecko Dieta i żywienie Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami

Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami

Zagrodowy-etykieta-200Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym, dlatego warto przygotować je na obiad dla całej rodziny.

Pierwsze lata w życiu małego człowieka to czas, w którym poznaje ono bogactwo nowych składników, smaków i aromatów. Dbając o prawidłowy rozwój dziecka, rodzice przygotowują zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze posiłki. Mięso z kurczaka jest polecane jako pierwsze mięso w diecie dziecka ze względu na swoją delikatność i lekkostrawność. Wartościowe mięso drobiowe należy kupować jedynie ze sprawdzonego źródła. Wybierając Kurczaka Zagrodowego, każdy rodzic może mieć pewność, że jego rodzina je mądrze i zdrowo. Kurczak jest hodowany w małych gospodarstwach z dostępem do zagrody na wolnym powietrzu i żywiony wyłącznie karmą roślinną bez GMO, co sprawia, że jego mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia np. delikatnych i wartościowych pulpecików.

Pulpeciki_Zagrodowy-300Smak pysznych kuleczek mięsnych każdy zna ze swojego dzieciństwa, ale blogerki prowadzące stronę Ala’Antkowe BLW zaproponowały kreatywną wariację na temat pulpecików. To idealny posiłek zarówno dla wrażliwych maluchów, jak i rodziców dbających o wartościową i smaczną dietę.

Składniki:

  • ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • mała marchew
  • mały korzeń pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • jajko
  • 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej

Sposób przygotowania:

W szerokim, dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Pulpeciki-Zagrodowy-300Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.

W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl

Tagi: , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w losowaniu nagród w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moje dzieci uwielbiają takie pulpeciki, dosyć często je robię. Ostatnio trafiłam na fajny koncentrat bulionu warzywnego z krakusa, na nim robię sosy i zupy. Jest zupełnie bez chemii, na co od razu zwróciłam uwagę. Często do pulpetów robię sos koperkowy, dużo kopru :)

Forum

Forum

Pakiety

Pakiety

Placówki