Niebieskie Pudełko Ciąża i poród Ciąża Dieta matki w czasie ciąży Szybkie i zdrowe przekąski dla przyszłej mamy

Szybkie i zdrowe przekąski dla przyszłej mamy

przekąski w ciąży

Odkąd jesteś w ciąży na pewno nie raz słyszałaś od innych, że teraz powinnaś jeść za dwoje (ew. troje). I choć czasem apetyt Ci sprzyja, obawa o kolejne dodatkowe kilogramy wprawia w zakłopotanie. Jeść czy nie jeść, a jak jeść to co? Tu z pomocą przychodzą przekąski, które są w okresie ciąży są absolutnie niezbędne!

„Podjadanie” w ciąży to nie grzech!

Dlaczego powinno się podjadać w ciąży? Przede wszystkim odpowiednio dobrane, zdrowe przekąski to prosty, szybki sposób na uzyskanie dodatkowych kalorii potrzebnych Twojemu ciału do wspierania rozwoju dziecka, a należy pamiętać, że w czasie ciąży kobieta powinna spożywać więcej kalorii niż przedtem. Po drugie, gdy rosnący w brzuchu maluszek z każdym dniem staje się większy i zajmuje coraz więcej miejsca, może się okazać, że nie jesteś w stanie zjeść pełnej porcji śniadania i obiadu, jakie jadłaś dotychczas. Szybciej będziesz miała poczucie sytości, ale też szybciej ponownie zrobisz się głodna. Dlatego spożywanie mniejszych posiłków, a pomiędzy nimi zdrowych przekąsek, to optymalny plan na żywienie przyszłej mamy.

Co sprawia, że przekąski w ciąży są ok?

Największą zaletą odpowiednich przekąsek jest to, że są pożywne i zdrowe. Pozwalają zaspokoić głód i nie pozostawiają uczucia „pełnego brzucha”, a dobrze dobrane będą zaspokajały potrzeby dietetyczne kobiety w ciąży. Większość przekąsek zawiera proteiny lub oferuje inny rodzaj wartości odżywczej, które są szczególnie ważne dla przyszłych mam np. wapń, błonnik, żelazo, kwas foliowy, czy witaminy.

Jak wybierać przekąski?

Podobnie jak w wielu innych sytuacjach w życiu, jeśli chodzi o jedzenie za dwoje, w dużej mierze liczy się nie tyle ilość, co jakość spożywanych posiłków. Substancje odżywcze, które przyjmujesz mogą realnie wpływać na środowisko, w jakim rozwija się Twoje dziecko i ewentualnie na jego przyszłe zdrowie. Dlatego powinnaś sięgać po jak najmniej przetworzone przekąski oraz te, które nie zawierają zbyt wiele cukru.

Co „podjadać”?

Orzechy – jeśli nie mamy alergii pokarmowej na orzechy, to będzie to idealna przekąska będąca źródłem wielu witamin, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy. Ponadto mogą pomóc rozprawić się z takimi dolegliwościami jak zgaga lub mdłości, zwłaszcza w początkowym okresie ciąży. Należy jednak pamiętać o zasadzie „co za dużo, to niezdrowo”, kilka sztuk co kilka dni w zupełności wystarczy. Najlepiej sięgać po orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia lub migdały. Solone orzeszki z puszki to nie jest zdrowa przekąska!

Nabiał – jest świetnym źródłem wapnia i witamin. Możesz spożywać go nawet kilka razy dziennie w różnych postaciach, np. jogurt naturalny, kefir, maślanka czy naturalny twarożek. Mogą one też stanowić bazę do innych przekąsek – jeśli dodamy do nich owoce powstaną pyszne desery, koktajle itp.

Owoce – zarówno świeże, jak i suszone są prawdziwym bogactwem witamin i innych wartości odżywczych. Zaspokajają potrzebę na coś słodkiego, ale i kwaśnego. Pomagają zmierzyć się z mdłościami (banany), problemami z układem moczowym (żurawina suszona), czy zaparciami (śliwki). Najlepiej spożywać owoce sezonowe, oraz te ze sprawdzonych źródeł. Należy pamiętać aby zawsze przed jedzeniem dokładnie umyć owoce.

Warzywa – mogą okazać się również świetną przekąską. O wartościach odżywczych warzyw można by się rozpisywać, ale każdy zapewne wie, że warzywa to prawdziwa skarbnica zdrowia. W ciągu dnia możesz chrupać na surowo np. marchewki pokrojone w słupki, ogórki, kalarepkę czy paprykę.

Miód – łyżka miodu może szybko zaspokoić nagłą zachciankę na coś słodkiego i jest zdrowym zamiennikiem cukru.

Suche przekąski – warto mieć w zasięgu ręki chrupiące przekąski bogate w błonnik i mikroelementy. Np. chrupki zbożowe, kukurydziane (niesmakowe), suchary bez cukru, chlebek ryżowy, pieczywo chrupkie itp.

Czekolada? – tak! Jeśli będziesz potrafiła ograniczyć się do jednego lub dwoch kawałków to wybierz gorzką czekoladę z dobrym składem i wysoką zawartością kakao, przynajmniej 70%. Dostarczy Ci magnezu, żelaza i wapnia.

Czego unikać?

 Najprościej będzie jeśli nie będziesz spożywać tego, co dotychczas uważałaś za przekąski. Czyli wszystkie chipsy, snacki, słone paluszki, ciastka, batony, itp. powinny pójść w odstawkę. Staraj się unikać produktów wysoce przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki, aromaty, chemiczne dodatki czy szkodliwe tłuszcze trans. To najlepszy czas aby wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet. Dzięki temu będziesz potrafiła wybrać odpowiednie produkty dla siebie i rozwijającego się pod Twoim sercem maleństwa.

Smaczego!

Zdrowe przekąski to doskonały sposób na urozmaicenie diety przyszłej mamy, antidotum na nagły atak głodu, szybka porcja energii i wartości odżywczych, a także skuteczna metoda na powstrzymanie mdłości. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nawet dobra, zbilansowana dieta może nie być wystarczająca, dlatego w ciąży powinno się przyjmować dodatkowo specjalne preparaty witaminowe zalecone przez lekarza prowadzącego.

Tagi:

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Imiona