Maluchy niekoniecznie przepadają za tradycyjnymi potrawami serwowanymi na Boże Narodzenie. Zamiast niepotrzebnie torturować je i siebie, spróbuj przygotować coś, co zasmakuje i najmłodszym.
Podawanie karpia małym dzieciom to pomysł szczególnie kontrowersyjny – udławienie ością jest świąteczną tradycją izb pogotowia w całym kraju. Ale i inne regionalne przysmaki typu kapusta z grochem, zupa rybna czy pierogi z grzybami i z kapustą mogą dla pociech być nieprzyjemnym akcentem świąt. Obserwacja jak maluch z niechęcią grzebie w talerzu widelcem, czekając, aż będzie mógł wstać, to żadna przyjemność i dla rodziców, zwłaszcza jeśli się wcześnie napracowali w kuchni.
Czy nie pora więc uznać, że tradycja tradycją, ale Boże Narodzenie ma być przede wszystkim okresem radości i dobrego samopoczucia, więc małe dzieci mogą zjeść inaczej niż dorośli? Oto propozycje przepisów, które mogą umilić święta nawet niejadkom…
Zamiast ostrego barszczyku czy podejrzanie pachnącej zupy rybnej wypróbuj kremową zupę z buraczków. Łatwa w przygotowaniu i pożywna zasmakuje nawet niemowlętom!
Składniki: 600 kg buraków, 600 g ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Obrane buraki zalej wodą (ok. 500 ml) i gotuj z solą ok. 30 minut. Dodaj pokrojone ziemniaki i duś jeszcze 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość, dopraw do smaku i rozwodnij wodą do pożądanej konsystencji.
Zamiast ościstego karpia podaj dzieciom rybne paluszki. Tradycja zostanie zachowana, a maluchom będzie znacznie łatwiej i bezpieczniej. Nie kupuj jednak gotowych mrożonych produktów – z fileta z dorsza, którego użyjesz do ryby po grecku, możesz łatwo przygotować domowe paluszki.
Składniki: 600 g fileta z dorsza bez ości i skóry, 4 łyżki mąki, 1 jajo, 2 łyżki mleka, 100 g bułki tartej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie: Dorsza pokrój w paseczki o szerokości ok. 2 cm i długości 5-6 cm. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Jajko rozkłóć z mlekiem. Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Obtaczaj rybę w mące, potem zanurzaj w oleju, a na koniec dokładnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju 3-4 minuty z każdej strony.
Lepiąc klasyczne pierogi, zrób nieco więcej ciasta i dla najmłodszych przygotuj zdrowy, delikatny farsz z serem twarogowym i brokułem. Jeśli maluch nie przepada akurat za zielonymi warzywami, zamiast brokułu możesz wykorzystać kalafior.
Składniki do farszu: 300 g półtłustego twarogu, 400 g brokułu w różyczkach, 1 mała cebula, 3 jajka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Brokuły zblanszuj we wrzątku i zmiksuj. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę. W dużej misie połącz rozkruszony twaróg, cebulkę, brokuł oraz rozgniecione widelcem jajka. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewaj ciasto na pierogi, zalepiaj i gotuj we wrzątku do miękkości.
Dzieci jedzą oczami, a piękna prezencja strawy doskonale pobudza apetyt i poprawia samopoczucie przy stole. Prosty i łatwy pomysł na przekąskę, która może znaleźć się na świątecznym stole to choinki z tortilli. Do ich przygotowania możesz zaangażować już 2-letnie maluchy.
Składniki: 2 małe pszenne tortille, 1 awokado, ½ łyżeczki soku z cytryny, plaster żółtego sera, 2-3 rzodkiewki, 1 plaster szynki z kurczaka, 1 marchewka baby
Przygotowanie: Obrane awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny i pieprzem. Tortille pokrój na 8 trójkątów, a każdy posmaruj masą z awokado. Ser, szynkę, marchewkę i rzodkiewkę pokrój w małe kawałki i pozwól dzieciom zaaranżować je na „choinkach”.
Maluchy nie przepadają za makiem? Nie chcesz podawać im miodu ani cukru? A może marzysz o świątecznych wypiekach, które będą nieco zdrowsze niż klasyka? Piernikowe muffiny z marchwią to świetna propozycja, którą można kreatywnie ozdobić.
Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie przyprawy do pierniczków, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki stopionego oleju kokosowego, 6 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki melasy, 2 jajka, 1 ½ szklanki tartej marchwi
Przygotowanie: W misie połącz jajka, syrop, melasę i olej – dokładnie zamieszaj. W drugiej misie połącz wszystkie suche składniki i zacznij powoli dodawać do mokrych, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj marchewkę. Gęstym ciastem wypełnij foremki do muffinów i piecz 18-20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe muffiny wyłóż do świątecznych koszyczków papierowych. Możesz ozdobić je twarożkiem, czekoladą albo cytrynowym lukrem.
Tagi: święta
Dodaj komentarz