Strona główna » Małe dziecko » Dieta i żywienie » Świąteczne przysmaki dla małych dzieci

Świąteczne przysmaki dla małych dzieci

świąteczne przysmaki dla małych dzieci

Maluchy niekoniecznie przepadają za tradycyjnymi potrawami serwowanymi na Boże Narodzenie. Zamiast niepotrzebnie torturować je i siebie, spróbuj przygotować coś, co zasmakuje i najmłodszym.

Podawanie karpia małym dzieciom to pomysł szczególnie kontrowersyjny – udławienie ością jest świąteczną tradycją izb pogotowia w całym kraju. Ale i inne regionalne przysmaki typu kapusta z grochem, zupa rybna czy pierogi z grzybami i z kapustą mogą dla pociech być nieprzyjemnym akcentem świąt. Obserwacja jak maluch z niechęcią grzebie w talerzu widelcem, czekając, aż będzie mógł wstać, to żadna przyjemność i dla rodziców, zwłaszcza jeśli się wcześnie napracowali w kuchni.

Czy nie pora więc uznać, że tradycja tradycją, ale Boże Narodzenie ma być przede wszystkim okresem radości i dobrego samopoczucia, więc małe dzieci mogą zjeść inaczej niż dorośli? Oto propozycje przepisów, które mogą umilić święta nawet niejadkom…

Krem z buraków

Zamiast ostrego barszczyku czy podejrzanie pachnącej zupy rybnej wypróbuj kremową zupę z buraczków. Łatwa w przygotowaniu i pożywna zasmakuje nawet niemowlętom!

Składniki: 600 kg buraków, 600 g ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Obrane buraki zalej wodą (ok. 500 ml) i gotuj z solą ok. 30 minut. Dodaj pokrojone ziemniaki i duś jeszcze 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość, dopraw do smaku i rozwodnij wodą do pożądanej konsystencji.

Paluszki z dorsza

Zamiast ościstego karpia podaj dzieciom rybne paluszki. Tradycja zostanie zachowana, a maluchom będzie znacznie łatwiej i bezpieczniej. Nie kupuj jednak gotowych mrożonych produktów – z fileta z dorsza, którego użyjesz do ryby po grecku, możesz łatwo przygotować domowe paluszki.

Składniki: 600 g fileta z dorsza bez ości i skóry, 4 łyżki mąki, 1 jajo, 2 łyżki mleka, 100 g bułki tartej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie: Dorsza pokrój w paseczki o szerokości ok. 2 cm i długości 5-6 cm. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Jajko rozkłóć z mlekiem. Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Obtaczaj rybę w mące, potem zanurzaj w oleju, a na koniec dokładnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju 3-4 minuty z każdej strony.

Pierogi z twarogiem i brokułami

Lepiąc klasyczne pierogi, zrób nieco więcej ciasta i dla najmłodszych przygotuj zdrowy, delikatny farsz z serem twarogowym i brokułem. Jeśli maluch nie przepada akurat za zielonymi warzywami, zamiast brokułu możesz wykorzystać kalafior.

Składniki do farszu: 300 g półtłustego twarogu, 400 g brokułu w różyczkach, 1 mała cebula, 3 jajka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Brokuły zblanszuj we wrzątku i zmiksuj. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę. W dużej misie połącz rozkruszony twaróg, cebulkę, brokuł oraz rozgniecione widelcem jajka. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewaj ciasto na pierogi, zalepiaj i gotuj we wrzątku do miękkości.

Choinki z tortilli

Dzieci jedzą oczami, a piękna prezencja strawy doskonale pobudza apetyt i poprawia samopoczucie przy stole. Prosty i łatwy pomysł na przekąskę, która może znaleźć się na świątecznym stole to choinki z tortilli. Do ich przygotowania możesz zaangażować już 2-letnie maluchy.

Składniki: 2 małe pszenne tortille, 1 awokado, ½ łyżeczki soku z cytryny, plaster żółtego sera, 2-3 rzodkiewki, 1 plaster szynki z kurczaka, 1 marchewka baby

Przygotowanie: Obrane awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny i pieprzem. Tortille pokrój na 8 trójkątów, a każdy posmaruj masą z awokado. Ser, szynkę, marchewkę i rzodkiewkę pokrój w małe kawałki i pozwól dzieciom zaaranżować je na „choinkach”.

Piernikowo-marchwiowe muffiny

Maluchy nie przepadają za makiem? Nie chcesz podawać im miodu ani cukru? A może marzysz o świątecznych wypiekach, które będą nieco zdrowsze niż klasyka? Piernikowe muffiny z marchwią to świetna propozycja, którą można kreatywnie ozdobić.

Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie przyprawy do pierniczków, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki stopionego oleju kokosowego, 6 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki melasy, 2 jajka, 1 ½ szklanki tartej marchwi

Przygotowanie: W misie połącz jajka, syrop, melasę i olej – dokładnie zamieszaj. W drugiej misie połącz wszystkie suche składniki i zacznij powoli dodawać do mokrych, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj marchewkę. Gęstym ciastem wypełnij foremki do muffinów i piecz 18-20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe muffiny wyłóż do świątecznych koszyczków papierowych. Możesz ozdobić je twarożkiem, czekoladą albo cytrynowym lukrem.

Instagram
Tagi:

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Pakiety

Pakiety

Placówki