Wapń reguluje procesy krzepnięcia krwi i zużywany jest do budowy układu kostnego dziecka. Ma też duże znaczenie w prawidłowej czynności mięśni. Źródłem wapnia są mleko i jego przetwory, ale – uwaga – z wyjątkiem białego sera. W trakcie jego produkcji większość wapnia pozostaje w serwatce, dlatego nie jest on dobrym źródłem wapnia, w odróżnieniu od serów żółtych. Wapń znajdziemy też w produktach zbożowych, zielonych warzywach, olejach i nasionach.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Bezpłatny voucher zniżkowy od Philips Avent
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Imiona