Strona główna » Ciąża i poród » Ciąża » Dieta matki w czasie ciąży » Węglowodany w ciąży: składniki prawidłowej diety

Węglowodany w ciąży: składniki prawidłowej diety

Węglowodany

Węglowodany, czyli tzw. cukry, stanowią podstawowe źródło energii. Powinnaś spożywać około 40 dag węglowodanów dziennie, najlepiej węglowodanów złożonych, zawartych w produktach zbożowych, ziemniakach, kaszach, ryżu, warzywach i owocach. Węglowodany proste znajdują się w cukrze, miodzie i owocach. Mogą być spożywane według potrzeb, ale w przypadku skłonności do nadwagi zachowaj umiar. Poniżej pozostałe składniki prawidłowej diety.

Węglowodany powinny pokrywać 50-60% zapotrzebowania energetycznego.

Tagi: , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Imiona