Kobieta w ciąży pijąca czarną herbatę

Kobieta w ciąży bez wątpienia powinna zwracać uwagę na co, co je i pije. Powszechnie wiadomo, że istnieje wiele substancji mających szkodliwy wpływ na rozwijające się dziecko, a nawet mogących doprowadzić do poronienia czy nieodwracanych zmian w układzie nerwowym. Czy kawa i herbata w ciąży są bezpieczne?

Kawa w ciąży jest dozwolona

Sama kawa nie ma wpływu na przebieg ciąży. Może ona być przecież zbożowa, a więc bezkofeinowa lub o obniżonej zawartości tej substancji. Głównym czynnikiem wpływającym na konieczność ograniczenia kawy podczas ciąży jest kofeina, czyli organiczny związek chemiczny wpływający między innymi na pobudzenie organizmu.

Kofeina znajduje się w wielu roślinach, nie tylko w kawie. Jej śladowa ilość jest również w czekoladzie (kakao). Substancja ta od wielu lat jest wykorzystywana do pobudzenia oraz wspomożenia uwagi, szczególnie u osób uczących się.

Picie kawy w ciąży jest bezpieczne – pod warunkiem zachowania umiaru. Jeśli dotychczas piłaś kilka filiżanek tego napoju – od teraz będziesz musiała go ograniczyć.

Jaka jest dzienna dawka kofeiny w ciąży?

Za bezpieczną dawkę uznaje się około 200 mg kofeiny – to odpowiada dwóm filiżankom słabej kawy. Nie musisz więc z niej całkowicie rezygnować lub korzystać tylko z wersji zbożowych – wciąż możesz pić napar, ale w ograniczonych ilościach.

Zawartość kofeiny w różnych typach kaw

Mówiąc o bezpiecznej dawce kofeiny w okresie ciąży i jej przełożeniu na filiżanki kawy zazwyczaj używa się stwierdzenia: dwie filiżanki. Warto jednak mieć na uwadze, że nie każdy typ kawy będzie zawierał tyle samo kofeiny. Ile jej więc zawierają poszczególne rodzaje kawy?

  • Czarna kawa – około 100 mg kofeiny w filiżance
  • Kawa rozpuszczalna – 90-100 mg (w zależności od ilości nasypanej do kubka)
  • Espresso – 50-70 mg

Na ilość kofeiny w kawie wpływa również jej gatunek. Najpopularniejsza kawa – Arabica posiada niewiele kofeiny w stosunku do swojej masy. Robusta natomiast jest gatunkiem, który zawiera jej cztery razy więcej.

Kawa i herbata w ciąży

Herbata w czasie ciąży

Herbata, podobnie jak kawa zawiera składnik pobudzający – teinę. W zależności od gatunku niektóre herbaty będą zawierały jej więcej, inne mniej. Herbata nie powinna być więc stosowana jako zamiennik kawy, a jej spożycie powinno być również ograniczone. Oczywiście w ciąży można pić herbatę, jej spożycie w odpowiednich ilościach nie będzie miało negatywnego wpływu na rozwój płodu.

Rodzaje herbaty, a teina

Podobnie jak w przypadku kawy, ilość teiny jest zależna od gatunku herbaty. Pijąc ją w połączeniu z kawą, warto mieć na uwadze, aby każdorazowo liczyć wypitą już kofeinę i teinę. Aby kawa i herbata w ciąży nie została przedawkowana. Pomocna może okazać się poniższa lista:

  • Herbata czarna, sypana – 60-70 mg
  • Herbata w torebkach – 50 mg
  • Zielona herbata – 30 mg
  • Rooibos – nie zawiera teiny
Kobieta w ciąży pijąca herbatę

Zioła w czasie ciąży

Robiąc sobie herbatę, należy każdorazowo sprawdzać, czy w składzie nie znajdują się zioła, których podczas ciąży nie powinno się spożywać. Bardzo często w herbatach wieloowocowych czy gotowych mieszankach (np. na dobry dzień lub dobry sen) znajdują się zioła wykazujące potencjalnie szkodliwy wpływ dla rozwijającego się płodu. Na jakie zioła należy zwracać uwagę?

  • Aloes
  • Krwawnik pospolity
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Koper włoski
  • Jałowiec
  • Jeżówka purpurowa

Oczywiście lista jest znacznie dłuższa, jednak są one rzadko spotykane w mieszankach do tworzenia naparów czy w formie przypraw. Warto pamiętać, że użycie tymianku lub rozmarynu suszonego w formie przyprawy, nie będzie miało negatywnego wpływu na ciążę. Ilość spożytych ziół będzie bardzo symboliczna, a więc i uwolnione substancje będą wręcz zerowe.


Przeczytaj więcej w temacie niebezpiecznych ziół dla kobiet w ciąży: https://niebieskiepudelko.pl/ziola-w-ciazy/


Przedawkowanie kofeiny w ciąży

Spożywanie ponad 200-300 mg kofeiny dziennie przez ciężarną może powodować negatywne konsekwencje dla płodu. Organizm dziecka nie jest w pełni wykształcony, a w związku z przenikaniem kofeiny do łożyska, płód musi ją metabolizować.

Czas rozkładu kofeiny u dorosłego to około czterech godzin, natomiast wątroba płodu może walczyć z metabolizowaniem nawet 150 godzin.

Spożycie nadmiernej, powyżej dozwolonej, dawki kofeiny może prowadzić do niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu, zaburzeń neurologicznych, ograniczonego przepływu krwi w łożysku i problemów z układem nerwowym.

Warto więc zwracać uwagę na to, co pije mama i wpływa na dziecko. Nie wszystko, co zawiera kofeinę, jest zakazane, również nie każda ilość kofeiny w ciąży będzie odpowiednia.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Imiona