Strona główna » Ciąża i poród » Ciąża » Dieta matki w czasie ciąży » Seler w ciąży i jego właściwości

Seler w ciąży i jego właściwości

Seler w ciąży i jego właściwości

Dlaczego warto jeść seler w ciąży? Jakie cenne związki kryją się w tym dość prozaicznym warzywie?  Seler zwyczajny (Apium graveolens L.) to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych, który w stanie naturalnym od tysięcy lat porasta Europę, część Azji i Afryki. W naszych ogródkach pojawiają się oczywiście specjalnie wyhodowane odmiany selera.

Odmiany botaniczne selera

  • seler typowy – odmiana dziko rosnąca,
  • seler korzeniowy – tylko w uprawie,
  • seler naciowy – w uprawie, czasami dziczejący,
  • seler liściasty – tylko w uprawie.

W zależności od odmiany selera nieco inne są zastosowania oraz korzyści zdrowotne związane z konsumpcją.

Seler korzeniowy to przede wszystkim warzywo do zup i sałatek, najczęściej jedzone po ugotowaniu. Zawiera duże ilości witaminy K, sporo witaminy C oraz fosforu, a także umiarkowane ilości witaminy B6 i potasu.

Seler naciowy natomiast jedzony jest głównie na surowo i dostarcza organizmowi przede wszystkim sporo błonnika, witamin K i C, a także niewielkie ilości wapnia i żelaza. Obie odmiany selera warto jeść jak najczęściej!

Różne rodzaje selera – seler naciowy i korzeniowy

Właściwości zdrowotne selera

  • Wzmacnia układ odpornościowy – szczególnie polecany jest rekonwalescentom. Pomaga w powrocie do zdrowia oraz oczyszcza organizm z toksyn.
  • Skutecznie pobudza apetytu – dlatego szczególnie polecamy go niejadkom.
  • Poprawia pracę układu pokarmowego poprzez zwiększenie produkcji żółci, ale jednocześnie nie powoduje zastojów w woreczku. Poza tym ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia.
  • Wspomaga leczenie infekcji wirusowych – głównie górnych dróg oddechowych, a także chorób płuc.
  • Działa moczopędnie – zalecany osobom mającym zaburzenia pracy nerek. Zalecany jest wtedy sok z selera.
  • Zastępuje sól – seler uważany jest za słony, dzięki czemu potrawy zyskują głębszy smak. Warto pamiętać, że zawarte w selerze substancje czynne (tzw. furanokumaryny) mogą powodować reakcje alergiczne.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami – dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i A, chroni nie tylko komórki skóry, ale i całego organizmu.

Seler naciowy może sprawdzić się jako pomoc dla ząbkującego dziecka: https://niebieskiepudelko.pl/5-sposobow-jak-ulzyc-zabkujacemu-dziecku/


Seler w ciąży

Zarówno korzeniowy, jak i naciowy seler w ciąży jest doskonałym i tanim uzupełnieniem jadłospisu. Dzięki zawartości błonnika pomoże Ci zwalczać zaparcia i tym samym ograniczy ryzyko rozwoju hemoroidów.

Seler jest też niskokaloryczny, więc ułatwi Ci utrzymywanie wagi w ryzach. Gdy masz ochotę na przekąskę – zawsze możesz sięgnąć po chrupiącą łodygę. Wielu kobietom przynosi ona także ulgę w okresie nasilonych mdłości.

Dlaczego jeszcze warto jeść seler naciowy w ciąży? Moczopędne działanie zapobiega zastojom wody w organizmie i zmniejsza nasilenie przykrych obrzęków. Podwójny efekt osiągniesz zmniejszając użycie soli, która nie tylko zwiększa zatrzymywanie wody, ale jest również szkodliwa dla nerek.

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Imiona