Niebieskie Pudełko Ciąża i poród Ciąża Dieta matki w czasie ciąży Święta w ciąży – co zjeść przy wigilijnym stole, a których potraw unikać

Święta w ciąży – co zjeść przy wigilijnym stole, a których potraw unikać

Święta w ciąży – co zjeść przy wigilijnym stole, a których potraw unikać

Nie ma co ukrywać – tradycyjne potrawy wigilijne w Polsce do najlżejszych nie należą. Jednak oprócz tego, że są ciężkostrawne, to nie wszystkie są wskazane dla kobiet w ciąży. Jak przetrwać święta i wigilijne obżarstwo w stanie błogosławionym? Sprawdź, które potrawy możesz spokojnie zjeść przy świątecznym stole, a których wigilijnych przysmaków w tym roku musisz sobie odmówić.

 

PRZYSTAWKI

  1. Śledź

NIE – śledź z cebulką, w śmietanie, z miodem i musztardą, z korzennymi przyprawami – bez tej ryby z pewnością nie ma w naszym kraju wieczerzy wigilijnej. Jednak w ciąży nie możesz jeść surowych ryb, ponieważ mogą zawierać groźne dla dziecka bakterie listerii. Dlatego w tym roku daruj sobie śledzia, a popatrz łaskawym okiem na pieczone ryby.

  1. Barszcz czerwony czy zupa grzybowa?

Zdecydowanie wygrywa barszcz czerwony! Buraki dostarczą Ci kwasu foliowego, który zadba o prawidłowy poziom czerwonych krwinek. Dlatego jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, które często mają skłonności do anemii. Poza tym barszczyk jest lekkostrawny, a barwniki zawarte w burakach zapobiegają nowotworom. Zupę grzybową, która jest ciężkostrawna i nie ma tylu wartości odżywczych, zostaw sobie na przyszły rok.

 

DANIA GŁÓWNE

  1. Ryba po grecku

TAK – to bardzo dobry wybór dla kobiety ciężarnej, ale pod pewnymi warunkami. W tym roku postaw na rybkę pieczoną w folii, a nie smażoną – będzie miała znacznie więcej wartości odżywczych. Wybierz dorsza lub mintaja, czyli ryby bogate w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu Twojego maluszka. Duszone warzywa i sos pomidorowy w tym daniu dostarczą Ci potasu, witamin, błonnika i składników mineralnych.

  1. Smażony karp

NIE – Wszelkie smażone potrawy są ciężkostrawne, zawierają sporo tłuszczu i mniej wartości odżywczych, niż ich pieczone lub duszone odpowiedniki. Dlatego jeśli to Ty szykujesz w tym roku karpia, upiecz go w folii lub ugotuj na parze. A jeśli widzisz na stole smażonego karpia – cóż, zawsze możesz zjeść mały kawałek…albo zrezygnować z niego na rzecz np. ryby po grecku.

  1. Pierogi z kapustą i grzybami

TAK, ALE Z UMIAREM – zdajemy sobie sprawę, że mogłaś tęsknić za tym daniem cały rok, dlatego trudno go sobie tak zupełnie odmówić. Jednak to nie znaczy że możesz się bezkarnie obżerać pierogami– nawet kobieta, która nie jest w ciąży po zjedzeniu słusznej porcji pierogów będzie się czuła ociężała przez resztę wieczoru. Dlatego mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak cieszyć się pierogami w ciąży:

  • Jedz pierogi z wody, a nie odsmażane – wszystkie smażone dania są ciężkostrawne
  • Wybierz grzyby z pewnego źródła – jeśli nie jesteś pewna skąd pochodzą, nigdy nie powinnaś ich jeść (i tu akurat nie ma znaczenia, czy jesteś w ciąży, czy nie)
  • A może zrezygnuj z grzybów w farszu? – połączenie smażonej kapusty kiszonej z grzybami jest wyjątkowo ciężkostrawne – grzyby zalegają w żołądku nawet 14 godzin!
  • Dodaj kminku do farszu – pozwoli Ci się cieszyć lżejszym żołądkiem

DESER

  1. Makowiec

TAK, ALE Z UMIAREM – jeden kawałek makowca nikomu nie wyrządzi krzywdy. Tak samo powinnaś w sumie podejść do wszystkich świątecznych ciast w tym roku – stawiaj raczej na degustację niż totalną świąteczną wyżerkę. Jest to szczególnie istotne w przypadku makowca. Dlaczego?

  • mak działa na układ nerwowy – z pewnością wiesz, że po zjedzeniu dużych ilości maku dopada nas senność. To dlatego, że w jego ziarenkach są śladowe ilości opiatów – substancji o działaniu narkotycznym. Ilość maku w jednym kawałku ciasta z pewnością nie zadziała negatywnie na dziecko – jednak jego duże ilości już tak
  • mak jest bardzo kaloryczny – szczególnie w połączeniu z masą makową, w której jest też mnóstwo cukru lub miodu
  • mak jest ciężkostrawny 
  1. Pierniczki

TAK – tradycyjne pierniczki na cieście z dodatkiem miodu gryczanego, to słodka przyjemność, na którą możesz sobie pozwolić w ciąży. Wybieraj jednak ciasteczka bez lukru i polewy czekoladowej, aby nie dostarczać sobie zbyt dużo kalorii. Im prościej, tym lepiej!

  1. Kutia

TAK, ALE Z UMIAREM – w wielu polskich domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć kutii, czyli dania z ziaren pszenicy, migdałów, rodzynek, orzechów i maku. Wszystkie składniki (poza makiem) są dla kobiety w ciąży jak najbardziej w porządku. Orzechy i migdały zawierają duże ilości witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na rozwój komórek nerwowych maluszka. Tak jak pisaliśmy wyżej – jedynie z makiem nie warto przesadzać. Dlatego zdecyduj – albo mała porcja kutii albo kawałek makowca.

  1. Sernik

TAK – sernik to dobry wybór dla przyszłej mamy, ponieważ bazuje na twarogu, który dostarczy Ci cennego wapnia i białka. Najlepsza dla Ciebie będzie jak najprostsza wersja sernika – bez polewy czekoladowej lub lukru.

 

DO POPICIA

  1. Kompot z suszu

TAK – nie żałuj sobie kompotu z suszu po wigilijnej kolacji. Błonnik w nim zawarty pozwoli Ci szybciej uporać się z trawieniem świątecznych potraw. Pamiętaj, by przyrządzać kompot z suszu na bazie owoców suszonych bez dodatku dwutlenku siarki – można je spokojnie znaleźć w sklepie lub kupić na wagę w warzywniaku po sąsiedzku.

 

Tagi: , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Imiona