Witamina K bierze aktywny udział w procesach krzepnięcia. Podaż jej zapobiega chorobie krwiotocznej noworodków. Każde nowonarodzone, karmione pokarmem matki dziecko, musi ją otrzymać. Nie ma bowiem dostatecznych jej zasobów a pokarm kobiecy jest pod tym względem niedoborowy. W ostatnich latach zmieniono sposób podawania. Mianowicie, pełną dawkę podawaną uprzednio parenteralnie jednorazowo (do pierwszych lat bieżącego wieku) podzielono w ten sposób, że po urodzeniu podaje się jedynie część potrzebnej dziecku dawki drogą iniekcji domięśniowej. Pozostała część ma być podawana doustnie – bezpośrednio do buzi każdego dnia, we frakcjonowanej dawce – 0,025 mg/d (25 microgramów) począwszy od 8-go dnia życia, przez pierwsze trzy miesiące. Taki przedłużony sposób uzupełniania witaminy K uznany bowiem został za bardziej fizjologiczny.
Dlaczego Twoje dziecko potrzebuje witaminy K?
Ponieważ jej niedobory prowadzić mogą do krwawień, czasami bardzo niebezpiecznych. Najczęstsze są krwawienia do przewodu pokarmowego, objawiające się ciemnymi, smolistymi stolcami (melena). Na skórze wystąpić mogą zsinienia. Krwawienia do innych ważnych narządów jak na przykład do układu nerwowego mogą być bardzo niebezpieczne – groźne dla życia.
Jeśli chodzi o postać preparatu to są to pojedyncze dawki dzienne zawarte w żelatynowych kapsułkach do wyciskania.
W stanie naturalnym witamina K zawarta jest w zielonych warzywach. Jej bogatym źródłem jest sałata, szpinak, brokuły, zielony groszek, natka pietruszki, brzoskwinie ale też żółtka jaj.
Dodaj komentarz