Tak, w pokarmie kobiecym, w przeciwieństwie do mieszanek mlecznych, znajduje się frakcja tłuszczowa zwana cholesterolem. Pozostałe tłuszcze to wielo nienasycone kwasy tłuszczowe LC- PUFA (Omega 3 i 6), fosfolipidy i wolne kwasy tłuszczowe. Poziom cholesterolu jest wyższy w surowicach dzieci karmionych piersią w porównaniu z dziećmi karmionymi substytutami, tzn. mieszankami. Okazuje się to następnym dobrodziejstwem dla karmionego piersią dziecka. Cholesterol bierze bowiem udział w budowie układu nerwowego. Jest wykorzystywany jako konieczny składnik do tworzenia połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi tzw. oligodendrytów oraz myeliny. Nasza inteligencja, wszechstronność zainteresowań, zdolności uczenia się, zależą właśnie od wielości wypustek komórek nerwowych zwanych dendrytami, które tworzą sieć połączeń międzykomórkowych, tzw. synaps. Im jest ich więcej, tym łatwiej jest rozwijać się wszechstronnie i ujawniać wrodzone talenty i uzdolnienia.
Dodaj komentarz