Niebieskie Pudełko Małe dziecko Dieta i żywienie Gluten a żywienie dziecka – kiedy i jak wprowadzać gluten do diety malucha?

Gluten a żywienie dziecka – kiedy i jak wprowadzać gluten do diety malucha?

Gluten jest ostatnio na ustach wszystkich. Bardzo dużo się mówi o uczuleniach na ten składnik występujący przecież w pożywieniu ludzi od tysiącleci. Wydawać by się mogło, że ostatnio coraz więcej osób ma alergię na gluten lub nietolerancję pokarmową z nim związaną. Czy to oznacza, że należy wykluczyć gluten z diety dziecka? Jak zapobiec rozwinięciu się u malucha nietolerancji na ten składnik? Podpowiadamy kiedy i jak najlepiej rozszerzyć dietę dziecka o gluten, zarówno w przypadku mam, które karmią maluszka piersią, jak i tych stosujących mleko modyfikowane.

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem, które możemy znaleźć w takich zbożach, jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Oznacza to, że gluten wchodzi w skład niektórych chlebów, ciast, makaronów i kasz. Może być też obecny w niektórych produktach, po których byśmy się go nie spodziewali, na przykład w parówkach, pasztetach czy cukierkach. Jest tak dlatego, że źródłem glutenu są również wszelkiego rodzaju wypełniacze zbożowe i mączne, emulgatory, stabilizatory, słód lub skrobia, których nie brakuje obecnie w żywności, szczególnie tej przetworzonej.

Gluten a alergie i celiakia

Przez długi czas w Polsce gluten był na czarnej liście substancji, których niemowlak może spróbować dość późno, nawet ok. 10 miesiąca życia. Uważano, że im później wprowadza się gluten do diety dziecka, tym lepiej. Dlaczego? Gluten może powodować alergię, a u niektórych dzieci wyzwala celiakię, czyli schorzenie, które trwa całe życie.

Alergia na gluten może wystąpić nawet u maluszka karmionego tylko piersią, ale także u nieco starszego dziecka, które już zaczęło jeść produkty zbożowe. Objawia się ona zwykle zmianami skórnymi i problemami układu trawiennego. W przypadku wystąpienia alergii najlepiej jest zastosować specjalną ścisłą dietę, skonsultowaną z lekarzem specjalistą. Na ogół wystarczy około rok diety, by uczulenie minęło i rozwinęła się tolerancja na ten składnik pokarmowy.

Z celiakią, czyli nietolerancją glutenu tak łatwo już nie jest. Jest to choroba trzewna, w wyniku której błona śluzowa jelita cienkiego ulega uszkodzeniu, a następnie całkowitemu zanikowi. Symptomy celiakii można zaobserwować u dzieci od drugiego roku życia lub nieco starszych. Zwykle sygnałem świadczącym o ryzyku celiakii mogą być zaburzenia związane z trawieniem, nieprawidłowym przybieraniem dziecka na wadze lub jego chudnięciem. Niepokojące są także przewlekłe biegunki lub zaparcia, bóle brzuszka i wymioty. Skonsultujmy takie objawy z lekarzem, który będzie mógł wykluczyć lub stwierdzić występowanie celiakii. W przypadku tego schorzenia gluten musi być kategorycznie wyłączony z diety dziecka.

Czy da się zapobiec celiakii?

A może jest jakiś sposób, by na celiakię nie zachorować? Jest taki okres w życiu dziecka, kiedy organizm jest nastawiony na poznawanie nowości i stymulowanie tolerancji na różne pokarmy. Okres ten, zwany również okienkiem immunologicznym, występuje pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia. Wtedy, najlepiej jeszcze chroniąc organizm dziecka karmieniem piersią, można zacząć bardzo ostrożnie podawać niewielkie ilości glutenu. Powinno to znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zarówno alergii na gluten, jak i celiakii.

Kiedy wprowadzać gluten?

Nie ma na to jednej prostej recepty. Zasady podawania glutenu zależą od sposobu karmienia dziecka. Wszystko zależy więc od tego, czy maluszek jest karmiony piersią czy dostaje mleko modyfikowane. Eksperci zalecają, by w obu przypadkach nie spieszyć się z podawaniem glutenu przed 4. miesiącem życia. Przestrzegają także przed zbytnim opóźnianiem jego wprowadzenia. Dlatego wspomniane wcześniej tzw. okienko immunologiczne (okres między 4. a 6. miesiącem życia) jest najlepszym zaleceniem.

Jakie ilości glutenu należy podawać? Zaczynamy od naprawdę niewielkich porcji, ponieważ przede wszystkim chcemy, by organizm maluszka przyzwyczaił się do nowego składnika. Nie możemy więc np. od razu podać niemowlęciu pełnej porcji kaszki z glutenem.

Zalecenia dla mam karmiących piersią

Jeżeli karmisz swojego maluszka piersią, możesz powoli zacząć rozszerzać jego dietę o gluten od 5. miesiąca życia. Jak to zrobić?

  • Jeżeli karmisz wyłącznie piersią, możesz dodać niewielką ilość kaszki zawierającej gluten do odrobiny mleka odciągniętego z piersi. Inne rozwiązanie to odciągnięcie najpierw z piersi porcji mleka odpowiedniej dla jednego karmienia i rozpuszczenie w niej glutenowej kaszki. Porcję kaszki można też rozpuścić w odrobinie ciepłej, przegotowanej wody i nakarmić malucha łyżeczką.
  • Jeśli oprócz karmienia piersią podajesz maluszkowi także inne pokarmy, dodaj odrobinę kaszki zawierającej gluten do jednego z posiłków dziecka, na przykład zupki.

Jaka porcja glutenu jest odpowiednia? W przypadku kaszki manny jest to około pół małej łyżeczki do herbaty. Natomiast jeśli chcesz podać maluszkowi kaszkę z dodatkiem owoców lub mlekiem modyfikowanym, przygotuj 1-2 małe łyżeczki.

Ile czasu powinno trwać oswajanie malucha z glutenem? Zaleca się, by przez około 2 miesiące codziennie podawać niemowlęciu jeden posiłek zawierający odrobinę glutenu. Po tym czasie układ pokarmowy dziecka powinien być gotowy na większe porcje glutenu – kaszki pszenne, chlebek bez skórki lub dania zawierające drobny makaron.

Zalecenia dla mam karmiących mlekiem modyfikowanym

Jeśli podajesz maluszkowi mleko modyfikowane, gluten możesz zacząć wprowadzać do jego diety od 6. miesiąca życia. Jak to zrobić? Masz nieco prostszą sytuację niż mamy karmiące piersią. Możesz po prostu dodać pół małej łyżeczki kaszki manny do 100 ml mleka modyfikowanego. Jeżeli Twój maluch je już także przeciery warzywne, możesz zamiennie dodać dzienną porcję kaszki do takiego przecieru.

Ile czasu powinno trwać oswajanie malucha z glutenem? Po około dwóch miesiącach zamiast pół małej łyżeczki możesz już podawać całą, czyli około 6 g pokarmu z glutenem na 100 ml posiłku. Natomiast około 9 miesiąca życia dziecka jest już pora na pełne posiłki glutenowe.

Tagi: , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Udział w losowaniu nagród w Niebieskim Konkursie
  • Darmowe e-booki
  • Darmowe szkolenia online
  • Newsletter z poradami na 34 tygodnie ciąży i 12 miesięcy życia dziecka
  • Oferty i zniżki dopasowane do Ciebie
  • Wymiana doświadczeń na Forum
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Forum

Forum

Pakiety

Pakiety

Placówki