Page 9 - NPMagazyn-10
P. 9
© AUFGETISCHT.NET
Niebieskie Pudelko
Magazyn
Magazyn
Dynia zawijana
w plastry boczku
… TAK WSPANIALE SMAKUJE
JESIEŃ!
SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE:
1 dynia Hokkaido
200g boczku (pokrojonego Przepołowić dynię Hokkaido, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1cm.
w cienkie plastry)
3 ziemniaki ! Nasza rada: aby wyeliminować ciemne końcówki plastrów, należy kroić
1 kubek kwaśnej śmietany dynię możliwie równomiernie.
1 pęczek szczypiorku
Sól Wymieszać nieco oliwy z przyprawą do grillowania i posmarować nią kawałki
Przyprawa do grillowania dyni. Owinąć je plastrami boczku i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 20
Oliwa minut w temperaturze 140-150°C, aż staną się chrupiące.
Pieprz
Czosnek Ziemniaki pokroić w krążki i włożyć do piekarnika. Piec do momentu, aż uzyskają
złoto-brązową barwę i będą chrupiące.
Jako dressing polecamy sos ziołowy. Pasuje on zarówno do dyni, jak i do opie-
kanych ziemniaków i doskonale nadaje się do przygotowywania dipów. Kwaśną
śmietanę należy wymieszać z solą, pieprzem, szczypiorkiem i czosnkiem, skoszto-
wać, ewentualnie doprawić, następnie schłodzić.
9