Page 9 - NPMagazyn-10
P. 9

© AUFGETISCHT.NET

                                                 Niebieskie Pudelko
                                                        Magazyn
                                                        Magazyn



           Dynia zawijana



           w plastry boczku





           … TAK WSPANIALE SMAKUJE
           JESIEŃ!
























           SKŁADNIKI:                     PRZYGOTOWANIE:
           1 dynia Hokkaido
           200g boczku (pokrojonego       Przepołowić dynię Hokkaido, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1cm.
           w cienkie plastry)

           3 ziemniaki                       !   Nasza rada: aby wyeliminować ciemne końcówki plastrów, należy kroić
           1 kubek kwaśnej śmietany              dynię możliwie równomiernie.
           1 pęczek szczypiorku
           Sól                            Wymieszać nieco oliwy z przyprawą do grillowania i posmarować nią kawałki
           Przyprawa do grillowania       dyni. Owinąć je plastrami boczku i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 20
           Oliwa                          minut w temperaturze 140-150°C, aż staną się chrupiące.
           Pieprz
           Czosnek                        Ziemniaki pokroić w krążki i włożyć do piekarnika. Piec do momentu, aż uzyskają
                                          złoto-brązową barwę i będą chrupiące.


                                          Jako dressing polecamy sos ziołowy. Pasuje on zarówno do dyni, jak i do opie-
                                          kanych ziemniaków i doskonale nadaje się do przygotowywania dipów. Kwaśną
                                          śmietanę należy wymieszać z solą, pieprzem, szczypiorkiem i czosnkiem, skoszto-
                                          wać, ewentualnie doprawić, następnie schłodzić.








                                                               9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14