Dużo pisze się o żywieniu w wieku niemowlęcym. Co, jednak jeśli maluch skończy już rok? Czy można podawać mu wszystko?
Po pierwszych urodzinach faktycznie znika całe mnóstwo zakazów żywieniowych, które ze względów bezpieczeństwa wprowadzono dla niemowląt. Roczne dziecko może więc spróbować miodu i mleka krowiego czy posolonego ziemniaka. Nie oznacza to jednak, że może i powinien jeść jak dorosły, zwłaszcza, że większość dorosłych je niezdrowo!
Ograniczenia żywieniowe dla wieku niemowlęcego wynikają przede wszystkim z szeregu potencjalnych niebezpieczeństw zdrowotnych – od alergii po poważne infekcje. Później dojrzewający układ odpornościowy z tymi podstawowymi zagrożeniami powinien sobie już jednak poradzić. Na tym etapie kluczowe staje się jednak takie komponowanie jadłospisu, aby maluszek miał pod dostatkiem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie uczył się zdrowych nawyków żywieniowych. Tolerancja na różne smaki i upodobania, które teraz rozwinie, zostaną z nim na długie lata i pomogą ograniczyć ryzyko rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy w przyszłości.
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzieci w tym wieku powinny dziennie spożywać ok. 1000-1200 kcal rozłożonych na 3 główne posiłki, 2 posiłki uzupełniające (drugie śniadanie i podwieczorek) oraz ewentualnie 1-2 zdrowe przekąski. Wielkość porcji należy dostosowywać do apetytu pociechy – to normalne, że jedne dzieci jedzą więcej, a drugie mniej!
Jadłospis należy budować tak, aby znalazły się w nim:
Po skończeniu 1 roku życia dzieci mogą, a nawet powinny być dalej karmione piersią. Mleko matki ma jednak w tym okresie znaczenie dopełniające i nie zastępuje posiłków. Zwiększa natomiast bilans wodny malucha i dostarcza mu cennych przeciwciał chroniących przed patogenami chorobotwórczymi.
Poza tym roczne dziecko powinno jednak przede wszystkim pić niskozmineralizowaną, niegazowaną wodę. Należy bezwzględnie zrezygnować z butelki ze smoczkiem czy kubka-niekapka na rzecz normalnego, otwartego kubeczka. Alternatywnie można maluchowi podawać niesłodzoną herbatę lub wysoce rozcieńczone soki owocowe, nie więcej jednak niż ½ szklanki czystego soku dziennie. Codzienne menu można też uzupełnić ciepłym lub zimnym mlekiem bądź kakao, pamiętając jednak, aby nie przesadzać z dosładzaniem.
Ogólnie dziecko do 3 roku życia powinno codziennie wypijać ok. 1300 ml różnych płynów – w ilość tą wliczają się także zupy czy mleko z piersi.
Dieta dzieci do lat 3, mimo że bardzo poszerzona, nadal powinna brać jednak pod uwagę następujące ograniczenia:
Eksperci z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka podkreślają, że dieta dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia powinna być urozmaicona, uregulowana (stałe czasy posiłków), umiarkowana i z unikaniem niekorzystnych substancji.
Ważne jest jednak nie tylko „co”, ale również „jak”. Pod tym względem zaleca się:
Bibliografia:
„Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat” mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
„Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” Zespół medyczno-żywieniowy Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2020
Tagi: dieta dziecka
Dodaj komentarz