Page 9 - NPMagazyn-09
P. 9
Niebieskie Pudelko
Magazyn
Magazyn
Śniadanie z jabłka i tofu
© AUFGETISCHT.NET z syropem klonowym
Gdy powoli zbliża się koniec lata, znów zaczyna się sezon na
świeże, chrupiące jabłka. Owoce te mają wiele zastosowań w
kuchni i można je używać na wiele sposobów: czy to do potraw
słodkich czy pikantnych, zimnych czy ciepłych. Zaletą przy tym
jest to, że jabłka zawierają znaczne ilości witamin, składników
mineralnych i mikroelementów, które są bardzo ważne w zrówno-
ważonej diecie. Tym razem na miłe poranne śniadanie z rodziną
przedstawiamy jabłko z tofu podane z syropem klonowym. Może
być przygotowane w krótkim czasie i jest idealnym rozpoczęciem
dnia dla dużych i małych.
PRZYGOTOWANIE:
• Pokrój tofu na pasterki o grubości 0,5 cm i podsmaż krótko
na patelni.
• Następnie pokrój chleb słonecznikowy na kromki i albo włóż
SKŁADNIKI: na krótko do piekarnika albo opiecz szybko na patelni bez
tłuszczu
4 kromki chleba słonecznikowego
2 jabłka • Umyj świeże jabłka, usuń środek i razem ze skórką pokrój na
1 opakowanie tofu cienkie plasterki. Następnie podgrzej cząstki jabłek na patelni.
5–6 łyżek stołowych syropu klonowego
1 szczypta mieszanki ulubionych przypraw • Układaj na talerzu na przemian jeden na drugim chleb, tofu
1 szczypta cynamonu i plasterki jabłek. Na koniec przypraw jeszcze odrobiną cynamo-
nu, syropu klonowego i mieszanki przypraw.
! Wskazówka: Śniadanie z jabłka i tofu z syropem klonowym smakuje najlepiej,
gdy jest podawane na ciepło!
9