Page 9 - NPMagazyn-09
P. 9

Niebieskie Pudelko
                                                        Magazyn
                                                        Magazyn








                                                        Śniadanie z jabłka i tofu
          © AUFGETISCHT.NET                             z syropem klonowym






                                                        Gdy powoli zbliża się koniec lata, znów zaczyna się sezon na
                                                        świeże, chrupiące jabłka. Owoce te mają wiele zastosowań w
                                                        kuchni i można je używać na wiele sposobów: czy to do potraw
                                                        słodkich czy pikantnych, zimnych czy ciepłych. Zaletą przy tym
                                                        jest to, że jabłka zawierają znaczne ilości witamin, składników
                                                        mineralnych i mikroelementów, które są bardzo ważne w zrówno-
                                                        ważonej diecie. Tym razem na miłe poranne śniadanie z rodziną
                                                        przedstawiamy jabłko z tofu podane z syropem klonowym. Może
                                                        być przygotowane w krótkim czasie i jest idealnym rozpoczęciem
                                                        dnia dla dużych i małych.




                                                        PRZYGOTOWANIE:


                                                        •   Pokrój tofu na pasterki o grubości 0,5 cm i podsmaż krótko
                                                           na patelni.

                                                        •   Następnie pokrój chleb słonecznikowy na kromki i albo włóż
              SKŁADNIKI:                                   na krótko do piekarnika albo opiecz szybko na patelni bez
                                                           tłuszczu
              4 kromki chleba słonecznikowego
              2 jabłka                                  •   Umyj świeże jabłka, usuń środek i razem ze skórką pokrój na
              1 opakowanie tofu                            cienkie plasterki. Następnie podgrzej cząstki jabłek na patelni.
              5–6 łyżek stołowych syropu klonowego
              1 szczypta mieszanki ulubionych przypraw   •   Układaj na talerzu na przemian jeden na drugim chleb, tofu
              1 szczypta cynamonu                          i plasterki jabłek. Na koniec przypraw jeszcze odrobiną cynamo-
                                                           nu, syropu klonowego i mieszanki przypraw.




                  !      Wskazówka: Śniadanie z jabłka i tofu z syropem klonowym smakuje najlepiej,
                         gdy jest podawane na ciepło!








                                                               9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14