Niebawem zostaniesz mamą i zastanawiasz się, czy możesz pić kawę w ciąży? Nawet, jeśli uwielbiasz jej smak, powinnaś teraz zrezygnować z tej używki. Kofeina niekorzystnie wpływa na rozwój dziecka w okresie płodowym, więc lepiej w tym czasie sięgnij po inne napoje.
Jedna filiżanka napoju z ekspresu zawiera aż 70 mg kofeiny, a w podobnej objętości kawy rozpuszczalnej bywa jej jeszcze więcej (nawet do 95 mg) (1). Zwykle pobudzenie utrzymuje się przez ok. 4 godziny, ale u kobiet w ciąży ten czas się wydłuża. Jest transportowana z krwią, może przyczyniać się do skoków ciśnienia, zgagi i podrażnienia żołądka. W procesie palenia kawy powstają m.in. szkodliwe kwasy garbnikowe i woski, które negatywnie wpłyną na Twoje samopoczucie. Substancje drażniące to główny powód niestrawności. „Mała czarna” działa też moczopędnie, więc wypłukuje z Twojego organizmu wartościowe mikroelementy: magnez i wapń. Przyszłe mamy na ogół borykają się z niedoborem tych minerałów, ponieważ dziecko potrzebuje znacznych ilości pierwiastków do budowy układu kostnego.
Jeśli nadal zastanawiasz się, czy można pić kawę w ciąży, powinnaś wiedzieć, że kofeina zmniejsza wchłanianie żelaza. W tym stanie jesteś znacznie bardziej narażona na anemię, a filiżanka „małej czarnej” tylko potęguje ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Poza tym wątroba Twojego dziecka nie umie sobie radzić z kawą, która obciąża drobny organizm i nienaturalnie go pobudza. Wyjątkowo negatywnie wpływa na ciało kobiety w ostatnich miesiącach ciąży: może nawet wywołać przedwczesny poród. Już teraz pomyśl o odstawieniu używki także na czas karmienia piersią, ponieważ kofeina dostaje się do mleka matki.
Na Ciebie też kawa wywiera negatywny wpływ, możesz ulec tzw. „zdenerwowaniu kofeinowemu” (2), które objawia się niepokojem i rozdrażnieniem. U kawoszy występują także trudności z zasypianiem, a niekiedy bezsenność. Poza tym uzależnia (3) i powoduje nieestetyczne żółknięcie zębów. Napój w wersji gotowanej skutkuje podniesieniem poziomu cholesterolu we krwi. Dużo zależy również od Twojego metabolizmu. Wolna przemiana materii w połączeniu z kilkoma filiżankami czarnego napoju często prowadzi do ataku serca. Odpowiada za to gen, który obniża stopień detoksykacji kofeiny w wątrobie (4). Kawa zwiększa też ryzyko zachorowania na niektóre choroby serca.
Zatem odpowiedź na pytanie, czy można pić kawę w ciąży, brzmi: nie. Gdybyś bardzo tęskniła za aromatem codziennej filiżanki „małej czarnej”, sięgnij po zamienniki – dobre dla Ciebie i dla malucha. Znakomicie sprawdzają się produkty bezkofeinowe. Wiele pań, które w ciąży zaczynają spożywać smaczną kawę zbożową, później już nie wraca do wyrobów z kofeiną. Spróbuj, być może i Ty w niej zasmakujesz. Dzięki temu zaś Twoje dziecko prawidłowo się rozwinie, będzie zdrowe i szczęśliwe.
1. The European Food Information Council, http://www.eufic.org/article/pl/4/13/artid/caffeine-health/, dostęp: 23.04.2015
2. Bhattacharya SK., Satyan KS., Chakrabarti A., Anxiogenic action of caffeine: an experimental study in rats, w: Journal of psychopharmacology (Oxford, England), 3 (11), 1997, s. 219-24
3. Garrett BE, Griffiths RR, Physical dependence increases the relative reinforcing effects of caffeine versus placebo W: Psychopharmacology (Berlin), 139(3), 1998, 195-202
4. The Journal of the American Medical Association, http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202502, dostęp: 23.04.2015
Tagi: dieta w ciąży, kawa w ciąży, kawa zbożowa, minerały, używki
Dodaj komentarz