Płyny
Pamiętaj, że do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych niezbędna jest odpowiednia ilość wody. Powinnaś wypijać od 1,5–2 litrów płynów dziennie, tj. 6–8 szklanek, a w dni upalne w związku ze zwiększonym poceniem się – jeszcze więcej. Staraj się unikać napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty i oczywiście napojów alkoholowych. Woda do picia powinna być czysta, dobrej jakości (najlepiej niegazowana). Soki owocowe i warzywne dostarczą Ci oprócz koniecznej objętości płynów także wartościowych składników, jak mikroelementy i witaminy. Nie zapomnij o mleku, które jest bogatym źródłem białka i wapnia. Jeżeli jednak należysz do dość licznej grupy ludzi nie lubiących surowego lub przegotowanego mleka, to nie ma powodu aby zmuszać się do jego picia. Tak samo wartościowe jak mleko są jego przetwory – kefiry i jogurty, których duży wybór jest obecnie na naszym rynku. Od kilku lat jogurty są wzbogacane probiotykami. Najczęściej są to bakterie z grupy Lactobacillus, bardzo korzystne dla flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Pijąc więc jogurty nie tylko dostarczasz białka mleka, wapń, ale również wpływasz na regulację flory bakteryjnej.
Tagi: alkohol, białko, flora bakteryjna przewodu pokarmowego, jogurt, kawa, kefir, Lactobacillus, metabolizm, mikroelementy, mleko, mocna herbata, napoje gazowane, pocenie się, probiotyki, regulacja flory bakteryjnej, soki owocowe, soki warzywne, wapń, witaminy, woda, woda niegazowana
Dodaj komentarz